Wednesday, April 23, 2014

ViaEuropa är den kommunikationsoperatör som har uppfunnit modellen med öppna nät


ViaEuropa är en liten kommunikationsoperatör som finns tillgängligt i ett stort antal nät i världen. Företaget uppfann modellen med öppna nät enligt kända uppgifter.

Bolaget ägs för tillfället av bl.a. den "tokige" IT-kändisen Jonas Birgersson som agerar rådgivare enligt kända källor. Mattias Lindberg är enligt publika data företagets VD som har sitt huvudkontor i Lund på samma adress som Labs2 som utvecklar mjukvaran Brikks.

Företaget har det senaste året erhållit ett antal större bredbandskontrakt i bl.a. Norge, São Paulo, Costa Rica, Ryssland, Sverige, Schweiz samt Israel. Vilket betyder att en helt ny exportindustri har skapats som genererar både intäkter, arbetstillfällen och stort intresse för Sverige som IT-nation.

Kommunikationsoperatörens roll

Som kommunikationsoperatör, främst i öppna nät, är vår roll att erbjuda tjänster som efterfrågas av såväl nätägare, fastighetsbolag som de boende. Vår tanke är att nätet ska vara en öppen marknadsplats där fri konkurrens råder. Nätägaren och de boende ska ha ett stort utbud att välja på till bästa tänkbara pris. Samtidigt tar vi som kommunikationsoperatör ansvar för övervakning och drift av det lokala bredbandsnätet.

1 comment: